СВЕТОСЛАВ СТОЯНОВ

председател

Светослав Стоянов е съосновател и съдружник в продуцентска къща „Портокал“, чиито документални и късометражни игрални филми са отличени от Европейската филмова академия, Българската филмова академия, както и на редица международни фестивали в Клермон Феран, Билбао, Брест, Краков, Ереван, Биеналето във Венеция и др.

Режисьорският му дебют „Последните черноморски пирати“ е носител на „Златен ритон“ и три награди на БФА и се състезава на повече от 30 международни фестивала, сред които и най-престижните форуми за документално кино „Хот докс“, Док Лайпциг и „Визион дю реел“.

От 2015 г. е програматор на международния конкурс за документални филми на МКФ София филм фест.

АНГЕЛ ГЕШЕВ

Ангел Гешев е роден през 1962 г. в Пловдив. Завършва Националната гимназия за сценични и екранни изкуства в Плов­див (СХУ за сценични кадри) през 1981 г., след което през 1993 г. получава магистърска степен в катедрата по графика в МДАХИ „В. И. Суриков“, Москва.

От 1993 до 1995 г. работи в Московското студио на Руската академия на изобразителното изкуство; през 1998 г. е назначен за творчески директор на Студио “А & Y“, Пекин, Китай.

През 2015 г., след 23 години в Китай, се завръща в България, основава фондацията „А.Г. – Арт проект“ и галерията „Арсенал на изкуството“ в родния си град. Галерията вече е утвърдено културно средище, където се провеждат изложби, представяния на книги, творчески срещи, ежеседмични джаз вечери, художнически семинари за деца, прожекции на късометражни и независими филми, малки театрални форми и много други.

Има над 30 самостоятелни изложби, участвал е в множество общи изложби в България, Германия, Китай, Корея, Тайван, Русия и др. Носител е на Голямата награда за графика, статуетката „Вяра“, на Международния фестивал на изобразителните изкуства „Традиции и съвременност“, 2008 г., Москва.

МАРИЯ АВЕРИНА

Мария Аверина e родена през 1978 г. в Москва. Завършва Националната гимназия за древни езици и култури през 1997 г. Следва славянска филология с профил полски език в Софийския университет от 1997 до 2002 г. Завършва магистратура по кино- и телевизионно изкуство с профил режисура в Нов български университет. Участник в „Талънт кампус“ 2010, Сараево и „Берлинале талънт кампус“ 2013. През 2016 г. завършва магистратура по документално кино при един от най-известните английските документалисти Марк Айсaкс в Университета „Роял холоуей“, Лондон.

Носител е на Наградата за режисьорски дебют за „Късен дом“ на Българската филмова академия 2011; Наградата за документален филм за „От Кремона до Кремона“ на Българската филмова академия 2017; Наградата за дебют за „От Кремона до Кремона“ на Фестивала на българското документално и анимационно кино „Златен ритон“ 2017; Наградата на Съюза на българските филмови дейци за „От Кремона до Кремона“ на Фестивала на българското документално и анимационно кино „Златен ритон“ 2017.

ВЕЛИСЛАВА ГОСПОДИНОВА

ВЕЛИСЛАВА ГОСПОДИНОВА е анимационен режисьор от София, България. Нейните авторски късометражни анимационни филми „Фарът“ (2009), „Кръвта“ (2012) и „Жар птица“ (2017) са награждавани с престижни награди и участвали в официалните селекции на множество международни филмови фестивали. Тя работи като арт директор, сториборд артист и аниматор на свободна практика. Понастоящем е докторант и лектор в департамента „Кино, реклама и шоубизнес“ на Нов Български Университет.

НАДЕЖДА МАРИНЧЕВСКА

Проф. д-р Надежда Маринчевска работи в Института за изследване на изкуствата – БАН. Била е дългогодишен преподавател в НАТФИЗ и НБУ. Автор е на книгите „Българско анимационно кино 1915-1995“ (2001), „Квадрати на въображението. Естетика на анимационните техники“ (2005) и „Анимационните хибриди“ (2015). Носител е на наградата на Съюза на българските филмови дейци“ за теория през 2006 и на Българската филмова академия за филмова критика през 2014. Член на множество международни журита на ФИПРЕССИ.