КАК БЪЛГАРИНЪТ НИКОЛАЙ НИКОЛОВ СЕ ОКАЗА ЕДИНСТВЕНАТА ЖЕРТВА, ДАДЕНА ОТ ОКУПАТОРИТЕ В ПРАГА’68 – „НЕНУЖЕН ГЕРОЙ“ НА СТЕФАН КОМАНДАРЕВ НА „ЗЛАТЕН РИТОН“ В СРЯДА, 4.12.2019

14.00 часа

„Нов живот“ на Стефан Иванов е вълнуващ разказ за онези млади български авантюристи, избрали през 1990 г. да живеят в Канада. Сред тях е бил Христо. Героите споделят случилото се с тях през всичките тези години и не престават да се чудят къде е Христо.

17.00 часа

„Ненужен герой“ на Стефан Командарев е нестандартен документален филм. На фокус е 21-годишният Николай Цеков Николов, един от българските войници, изпратени през август 1968 г. в Чехословакия да потушат „Пражката пролет“. На 9 септември той напуска поста си и изчезва. Покрай паметник и спомени за него, смятан за единствената жертва от окупационните войски, филмът отново повдига темата за срамното нахлуване на войските на Варшавския договор в Прага.

„Северозапад – неизтребими образи“ на Константин Занков ни запраща при обитателите на най-бедния район на Европейския съюз. Как се препитават, как оцеляват, за какво мечтаят…?

19.30 часа

„Рокендрол“ на Борислав Колев ни среща с българските рок банди и изпълнители, родени в ъндърграунда на 80-те и началото на 90-те. На какво се дължи култовият им статус? Какъв е приносът им за демократичните промени? В какво са се превърнали мечтите?

„Дворците на народа“ на Борис Мисирков и Георги Богданов показва 5 от най-представителните сгради на социализма: Московският държавен университет, Дворецът на федерацията в Белград, Дворецът на републиката в Берлин, Народният дворец на културата в София, Дворецът на народа в Букурещ. През техните истории се представят историческите превратности в Източна Европа – от втората половина на XX век до днес.

ВСИЧКИ ПРОЖЕКЦИИ СА В КИНО „ЛЪКИ“ ДОМ НА КИНОТО

В ПЛОВДИВ – ВХОД СВОБОДЕН!